10 coses estranyes sobre els satèl·lits d’Internet Starlink de SpaceX
10 coses estranyes sobre els satèl·lits d’Internet Starlink de SpaceX
Els satèl·lits Starlink de SpaceX es troben entre les naus espacials més conegudes del món.
Actualment n’hi ha més de 3.000 Satèl·lits Starlink en òrbita, i SpaceX ho té previst llançar molts més. Els satèl·lits estan dissenyats principalment per proporcionar Internet de banda ampla a ubicacions remotes o poc ateses, però hi ha molts altres usos per a la constel·lació revolucionària, tant previstes com ja en ús.
Mentre que els satèl·lits Starlink són constantment titulars pel gran nombre de llançaments SpaceX realitza cada any, sense oblidar els impactes que tenen els satèl·lits tenia sobre astronomia i La invasió russa d’Ucraïnahi ha un munt de fets estranys sobre Starlink que volen per sota del radar.
Relacionats: Satèl·lits Starlink: tot el que necessiteu saber
1. El nom “Starlink” prové del llibre “The Fault in Our Stars”
Segons el fundador i CEO de SpaceX Elon Musk, el nom “Starlink” prové de la novel·la de 2012 “The Fault in Our Stars” de John Green. Musc va tuitejar l’explicació (s’obre en una pestanya nova) el 2018, escrivint que “Si algú té curiositat, el nom es va inspirar en The Fault in Our Stars”.
La novel·la segueix a Hazel Lancaster, de 16 anys, a qui li han diagnosticat un càncer terminal. En un grup de suport al càncer, Hazel coneix un altre adolescent amb càncer, l’Augustus, i els dos s’enamoren. La novel·la explica el fet que, tot i que el dolor emocional és una constant de l’existència humana, almenys tenim l’opció de triar amb qui compartim aquest dolor.
Llegeix més: Els satèl·lits Starlink de SpaceX transmetran el servei directament als telèfons intel·ligents
Si algú té curiositat, el nom es va inspirar en The Fault in Our Stars21 de febrer de 2018
2. Starlink funciona amb el sistema operatiu Linux de codi obert
Segons un SpaceX pàgina de recursos (s’obre en una pestanya nova)els satèl·lits Starlink funcionen amb el sistema operatiu de codi obert Linux.
Linux (s’obre en una pestanya nova) va ser creat l’any 1991 per Linus Torvalds, un enginyer de programari finlandès, per tal de ser un sistema operatiu gratuït i compartit obertament que es pogués adaptar al maquinari informàtic específic dels usuaris.
Pel seu propi disseny, Linux és fàcil de personalitzar, el que el fa ideal per a casos d’ús específics com els satèl·lits Starlink. A més, els sistemes operatius basats en Linux poden fer servir un repositori mundial de programes i eines de codi obert, que permet la creació ràpida de prototips de nous maquinari i programari.
Llegeix més: SpaceX augmenta els preus de llançament i Starlink, citant la inflació
3. Starlink 2.0 és encara més gran, molt més gran
SpaceX va rebre recentment l’aprovació de la Federal Aviation Administration (FAA) per desplegar 7.500 satèl·lits Starlink 2.0. Es diu que aquests satèl·lits Starlink de segona generació són més grans i més capaços que els seus predecessors.
Els satèl·lits Starlink de primera generació pesen 573 lliures (259 kg), mentre que Starlink 2.0 pesen 2.755 lliures (1250 kg), Musk va dir a Tim Dodd de Everyday Astronaut (s’obre en una pestanya nova).
Per posar en òrbita aquests Starlinks més grans, SpaceX finalment començarà a utilitzar Starship, el seu enorme nou Mart i coet lunar. La nau estel·lar encara està en desenvolupament, però SpaceX sí planificant una prova orbital aviat.
Llegeix més: SpaceX té com a objectiu començar a llançar satèl·lits Starlink de nova generació aquest mes: informe
4. Els satèl·lits Starlink utilitzen làsers per comunicar-se
La directora d’operacions de SpaceX, Gwynne Shotwell, va declarar en el 36è Simposi espacial anual del 2021 que tots els satèl·lits Starlink a partir d’aquest moment serien equipat amb enllaços làser que els permeten comunicar-se entre ells.
Això permet als satèl·lits Starlink dins d’una constel·lació compartir dades entre ells, reduint la dependència de les estacions terrestres. Aquests enllaços làser permeten compartir el trànsit d’Internet de satèl·lit a satèl·lit arreu del món, evitant la necessitat de transmetre els senyals a una xarxa d’Internet basada en terra.
Els enllaços làser permeten que les constel·lacions de Starlink transmetin connectivitat a Internet a les ubicacions més remotes, incloses les regions polars.
Llegeix més: SpaceX va aturar els llançaments de Starlink per donar làsers als seus satèl·lits d’Internet
5. La declaració d’independència de Starlink Mars
El Starlink termes del servei (s’obre en una pestanya nova) conté una secció que indica que en el cas que SpaceX arribi a Mart i hi establisca servei, la companyia tindrà una independència total de qualsevol govern de la Terra.
“Per als serveis prestats a Mart o en trànsit a Mart a través d’una nau estel·lar o d’altres naus espacials, les parts reconeixen Mart com a planeta lliure i que cap govern amb seu a la Terra té autoritat o sobirania sobre les activitats marcianes”, diuen els termes del servei de Starlink. “En conseqüència, les disputes es resoldran mitjançant principis d’autogovern, establerts de bona fe, en el moment de l’assentament marcià”.
SpaceX té plans per col·locar humans al planeta vermell a finals de la dècadasegons els comentaris fets per la direcció de l’empresa.
Llegeix més: La humanitat anirà a Mart “en aquesta dècada”, prediu el president de SpaceX
6. Starlink està disponible a l’Antàrtida
El servei d’Internet Starlink està disponible en algunes de les parts més remotes del món, inclosa l’Antàrtida.
Científics del Programa Antàrtic dels Estats Units (USAP) han fet proves al lloc d’investigació de l’estació McMurdo. “Els científics de l’USAP recolzats per NSF a #Antàrtida estan a la lluna! Starlink està provant el servei polar amb un terminal d’usuari recentment desplegat a l’estació McMurdo, augmentant l’ample de banda i la connectivitat per al suport científic”, la Fundació Nacional de Ciència dels EUA. va dir a través de Twitter (s’obre en una pestanya nova) al setembre de 2021.
SpaceX va començar a posar satèl·lits en òrbita polar el setembre de 2021 amb el seu primer llançament de la costa oest a la base de la força espacial de Vandenberg a Califòrnia. “Aquests llançaments polars permetran una cobertura completa de la Terra (on ho aprova el govern local)”, Musk va tuitejar el juliol de 2022 (s’obre en una pestanya nova).
Llegeix més: El servei d’Internet Starlink de SpaceX arriba a l’Antàrtida
7. Starlink és responsable dels avistaments d’OVNI
Els trens dels satèl·lits Starlink poden semblar força estranys al cel. Tot i que SpaceX ha pres mesures per fer Starlink sembla més tènue al cel nocturnels satèl·lits poden ser bastant brillants després de ser alliberats mentre s’endinsen cap a les seves òrbites.
En nombroses ocasions, aquests trens Starlink s’han confós amb ovnis (s’obre en una pestanya nova) i tenir titulars generats (s’obre en una pestanya nova) com a cadenes de notícies locals rebre riuades de trucades dels observadors del cel sorpresos.
A part de confondre’s amb ovnis, aquests avistaments presenten un altre problema preocupant: arruïnar les condicions del cel fosc necessàries per a l’astronomia. La Unió Astronòmica Internacional fins i tot ha implorat les Nacions Unides prendre mesures per protegir el cel nocturn de les constel·lacions de Starlink.
Llegeix més: No, no són extraterrestres: els satèl·lits Starlink de SpaceX sorprenen els observadors del cel britànics
8. La Força Aèria dels EUA ha utilitzat Starlink en exercicis de foc real
Tot i que Starlink es parla amb més freqüència en termes d’Internet de banda ampla que transmet a ubicacions remotes, la constel·lació de satèl·lits té un altre ús: proporcionar connectivitat als actius militars.
Starlink ha estat utilitzat àmpliament per les forces ucraïneses durant el curs de Rússia invasió d’Ucraïna, però l’exèrcit dels Estats Units també ha mirat els seus propis usos per a Starlink. El 2020, la Força Aèria dels EUA i SpaceX es va unir per a un exercici de foc real (s’obre en una pestanya nova) en què els satèl·lits Starlink van compartir dades amb actius militars nord-americans que van abatre un dron i un míssil de creuer.
SpaceX ha creat des de llavors un projecte soci de Starlink anomenat Starshield que atendrà exclusivament l’exèrcit dels Estats Units i les agències associades. Starshield oferirà un nivell de seguretat més alt que Starlink, amb “capacitat criptogràfica addicional d’alta garantia per allotjar càrregues útils classificades i processar dades de manera segura, complint els requisits governamentals més exigents”, segons SpaceX. Pàgina Starshield (s’obre en una pestanya nova).
Llegeix més: SpaceX revela el projecte de satèl·lit “Starshield” per a ús de seguretat nacional
9. Els senyals Starlink es poden fer “enginyeria inversa” per utilitzar-los com a servei de localització
SpaceX ha rebut sol·licituds en els últims anys per utilitzar les constel·lacions de Starlink com a servei de posició, navegació i cronometratge similar al GPS, però el CEO de SpaceX, Elon Musk, les ha rebutjat fins ara.
Tanmateix, un equip d’investigadors de la Universitat de Texas a Austin va trobar una manera de fer-ho l’octubre de 2022 mitjançant enginyeria inversa dels senyals Starlink (s’obre en una pestanya nova). Van trobar que els senyals de balises repetides de les constel·lacions de Starlink, dissenyats per ajudar els receptors a terra a connectar-se amb satèl·lits, es podrien utilitzar per formar un sistema de navegació.
“És un marc tan general que el podem aplicar a qualsevol senyal terrestre o extraterrestre”, va dir Todd Humphreys de UT Austin.antiga el MIT Technology Review (s’obre en una pestanya nova). “Aprendrà sobre la marxa, et dirà què es transmet i et dirà on ets”.
Llegeix més: Elon Musk diu que Rússia està augmentant els ciberatacs als sistemes Starlink de SpaceX a Ucraïna
10. La Xina ha simulat utilitzar explosions nuclears per eliminar Starlink
Tenint en compte que els satèl·lits Starlink són cada cop més utilitzat com a béns militarsmolts dels rivals dels Estats Units tenen les seves preocupacions per les constel·lacions.
De fet, un equip d’investigadors xinesos de l’Institut de Tecnologia Nuclear del Nord-oest, un institut d’investigació dirigit per l’Exèrcit Popular d’Alliberament, va publicar recentment un article sobre les maneres de destruir o desactivar Starlink. La seva solució? Detonant una arma nuclear a l’espai.
D’acord amb la South China Morning Post (s’obre en una pestanya nova) (SCMP), els investigadors van suggerir que una explosió nuclear de 10 megatones seria prou potent com per d “La forta radiació residual del núvol de runes pot provocar fallades de les naus espacials que s’hi mouen, com ara satèl·lits, o fins i tot causar danys directes que poden provocar a la destrucció”, van escriure els investigadors en una publicació a la revista xinesa Nuclear Techniques, va informar SCMP.
Llegeix més: Científics xinesos demanen un pla per destruir els satèl·lits Starlink d’Elon Musk
Segueix a Brett a Twitter a @bretttingley. segueix-nos a Twitter @Spacedotcom o encès Facebook.
#coses #estranyes #sobre #els #satèllits #dInternet #Starlink #SpaceX