Tips For Dogs

Обогатете живота си със змии

Обогатете живота си със змии

За съжаление, много гледачи на змии всъщност не мислят за психологическите проблеми на своите змии. В хобито е добре известно, че огромен брой видове змии са доста „мързеливи“ същества, може би само излизащи от скривалището си за храна, вода или партньор. Това е вярно твърдение за много видове и този навик със сигурност ще бъде същият както в дивата природа, така и в плен. Въпреки това, в дивата природа змията може да прекара часове или може би дни в търсене на храна, може да измине известно разстояние, за да намери вода и може да прекара седмици в ухажване на женски и може би в битка с мъжки в този процес. Тази статия описва многото възможни начини да поддържате домашната си змия здрава и активна, като гарантира малък шанс за затлъстяване или поведенчески проблеми, причинени от скука или бездействие.

Първата и най-важна точка е да се гарантира, че основите са налице. Това е; вивариум с подходящ размер, подходящи температурни нива, позволяващи терморегулация, подходящи нива на влажност, ако е необходимо, достатъчно храна и вода и скривалище, където змията може да се оттегли. След като всички те са на мястото си, е възможно да разширите всяка област, правейки живота по-интересен за вашата змия и следователно по-приятно изживяване при гледане за вас.

Много експерти в индустрията за влечуги несъмнено ще прекарат доста време, обяснявайки на начинаещи и заинтересовани хора, че змиите всъщност не се нуждаят от много място. Широко прието е, че змиите ще живеят щастливо в терариум, по-малък от собствената им дължина, и аз не съм напълно съгласен с това твърдение. Всъщност много отделни змии ще претърпят драматични последици, когато бъдат поставени в твърде голям терариум. Те често стават толкова стресирани, че не искат да се хранят, стават много плахи, рядко излизат от убежището, стават прекалено агресивни и не контролират адекватно телесната си температура, което води до допълнителни проблеми. Важно е, когато променяте размера на терариума за вашата змия, да се чувствате комфортно с хранителните навици на вашите змии и да ви е удобно като водач. Ако е така, призовавам всички да разширят размера на терариума, предлаган на тяхната змия. Колкото по-голям е вивариумът, толкова повече скривалища и декор трябва да има. Това ще позволи повече интерес и възможност за повече упражнения. Ако обаче вашата змия не приема добре преместването и отказва храна, не премествайте змията обратно в първоначалното й заграждение веднага. Вместо това опитайте 2-4 седмици да оставите змията си да се настани, като се уверите, че нивата на топлина са подходящи и че има достатъчно места за скриване. Предлагам за първоначално преместване декорите и скривалищата от стария терариум да бъдат преместени в по-големия. Това ще накара вашата змия да се чувства по-комфортно и ще ускори преходния период.

Обзавеждането на терариума ще играе много важна роля в обогатяването на живота на вашите змии. Можете да опитате да предложите различни дълбочини, видове и нива на субстрата. Например, можете да изградите субстрата с дълбочина до 20 см в единия край на заграждението, може би поддържан от някаква естествена коркова кора или камък, и след това да имате долен слой с дълбочина 3 см към другия край. Предлагането на повече от един субстрат в терариума ще позволи на змията да се движи по различни текстурирани повърхности. Може би за вид от тропическите гори; чипсът от кора може да се смеси с пръст и изсушени листа. Фалшивите растения са идеални за заграждения за змии; лесно се мият и не се смачкват, ако тежка змия реши да седне върху тях. Тези растения могат да висят от тавана или задната стена, да се покриват и увиват около пръчки, кацнали в терариума, или могат просто да бъдат поставени на снопове на земята, за да имитират малки храсти. Наличието на няколко места за къпане в терариума е особено важно за дневните видове. Това трябва да са открити зони под източник на топлина, за предпочитане повече от една зона и могат да бъдат насочени върху плосък камък, висящ клон или дори върху място за скривалище. Важно е всички тежки предмети от декора, поставени във вивариума, да бъдат здраво закрепени. Въпреки това позволяването на леко движение на по-леки предмети като малки клони и растения е съвсем естествено и със сигурност ще стимулира естествените реакции на змиите.

Важно е да разберете не само на какви температури трябва да бъде изложена вашата змия, но и по какъв начин се предлагат. В дивата природа топлината се получава чрез използване на слънцето, но това не означава, че змията трябва да има място за греене с топлина или светлина отгоре. Първо трябва да разберете откъде идва вашата змия и ежедневните навици, през които естествено би преминала.

Почти всички дневни змии ще се пекат на слънце; следователно е съвсем естествено да се предлага топлинна крушка тип топлина. Това ще имитира слънцето и трябва да позволи на змията да се грее точно под зоната, към която е насочена крушката. Слънцето също се движи през целия ден, което означава, че много пъти змията също ще трябва да се движи. Често дневните видове не се пекат в средата на деня; вместо това те ще се наслаждават рано сутрин и късно следобед. Като поставите 2 точкови крушки в различни зони на терариума, свързани с таймер, можете да имитирате ефекта на слънцето и да дадете на змията възможност да търси ново, по-добро място за греене. Ако разполагате с голям бюджет и терариум, с който да играете, можете да предложите допълнителни места за греене за различни часове на деня. Можете дори да настроите лампите с таймери на затъмняващи термостати, така че изходната температура да може да намалява или да се увеличава в зависимост от времето на деня.

Много нощни видове или видове, обитаващи тропическите гори, няма да се пекат на слънце, но трябва да бъдат изложени на по-висока дневна температура. Въпреки че се препоръчва да предлагате различни температури, трябва да има обща температура на въздуха. Това може да се постигне с помощта на захранваща плоча. Power plate е 75-ватов нагревател, който е прикрепен към тавана на вашия терариум и осигурява по-широк диапазон от топлина отгоре, което го прави по-ефективен при повишаване на действителната температура на въздуха в сравнение с други нагреватели. Все още трябва да се предлага осветление за тези видове, макар и под формата на флуоресцентна тръба. През нощта може да се използва червена крушка или лунна крушка за фонова топлина и за по-добро виждане на змията.

Нощните сухоземни видове, които не живеят в тропическа гора, често получават топлината си от повърхността на земята, обикновено върху плоски скали, които са били изложени на слънце през деня и са оставени да се нагреят. Тази топлина се запазва за няколко часа през цялата вечер. Налични са горещи камъни за имитиране на това поведение, въпреки че се препоръчва само да ги използвате за няколко часа в подходящото време; обикновено като светлините изгасват до 4 часа по-късно.

Водата обикновено се предлага в малка чиния с вода, която дори не позволява на змията да се потопи напълно. Въпреки че това е за предпочитане за много пустинни видове, други видове редовно ще пътуват до потоци, езера или локви, за да пият, да се къпят и да плуват. Предлагането на вода в по-голяма чиния, далеч от източника на топлина, ще стимулира змията да се къпе и плува по-често, което позволява повече упражнения. Не забравяйте да наблюдавате за изпражнения във водата, тъй като много змии обикновено се отделят по време на къпане. Позволяването на движение на водата през помпа, въздушни мехурчета или дори малък водопад също ще стимулира змията да се къпе и пие редовно. За видовете, обитаващи тропическите гори, особено дървесните видове, система за капене и/или система за мъгла ще симулира валеж в дивата природа. Това може да е много важно за някои видове, които ще пият предимно от капчици вода, които се събират по листата или клоните.

Една важна част от живота на всички змии е храненето. В дивата природа змиите ще трябва да търсят голямо разнообразие от жива плячка. Някои змии могат да дебнат плячката си; други ще използват зрението и ще преследват плячката си, докато трети ще използват обонянието. В плен храненето на жива плячка се гледа с недоволство, освен в екстремни случаи, когато змията просто отказва всички други методи на хранене. Храненето на жива плячка на змии в плен, разбира се, би стимулирало естественото им хранително поведение; въпреки това може да бъде опасно и почти сигурно не е необходимо. Възможно е обаче да пресъздадете някои от естествените хранителни реакции на змиите и да ги накарате да се упражняват за храна.

За съжаление, голям процент от любителите на влечуги не са достатъчно образовани, за да осъзнаят важността на стимулирането на влечугите чрез хранене. Змиите получават по-голямата част от упражненията си чрез лов и размножаване, така че ако вашата змия не се използва за разплод и се храни чрез виртуално поставяне на мъртъв гризач в устата си, тя едва ли ще се упражнява много. Това е причинило голям брой влечуги в плен да станат с наднормено тегло и затлъстяване, обикновено без собствениците да знаят. Има редица методи, които можете да използвате както за стимулиране на естествените сетива за лов, така и за принуждаване на змията да се движи из заграждението, за да се храни.

Ако вашият терариум има много декор и скривалища, опитайте да скриете храната под зеленина или в скривалища. Чрез втриване на храната по различни повърхности на терариума е възможно да се създаде ароматна следа. Опитайте се да направите тази следа възможно най-сложна, това без съмнение ще обърка змията, но неизбежно ще я накара да се движи повече и да се упражнява повече. Можете също да опитате да окачите храната от покрива на терариума. Не е разумно да завързвате храната с конец или друг несмилаем материал; Въпреки това, опашка на мишка например може да бъде хваната в капака на терариума или в някакъв вид скоба. Със силата на змията, която дърпа храната, тя трябва да се освободи. Това ще направи малко по-трудно удара на змията, тъй като храната ще се люлее наоколо, докато се опитва да я ухапе. Ако вашата змия има рутинен режим на хранене, например всеки понеделник вечер, има всички шансове тя да започне да свързва това време с храна. Това обикновено се записва при големи питони и е много опасна ситуация. Това не само е неестествено, но може да доведе до това, че змията удря всичко, което влезе в заграждението в този конкретен момент, дори ръката ви. Много гледачи ще видят това като агресия, но може просто да е предизвикана реакция на хранене. По-естествено е да храните змията си на произволни интервали и по различно време през деня или нощта (в зависимост от това дали вашата змия е дневна или нощна). Опитайте се да наблюдавате редовно вашата змия, ако тя е мързелива и просто се крие цял ден, не я хранете. Изчакайте, докато змията започне да излиза и да търси храна, без да има никаква храна, това ще насърчи змията да търси храна по-често, ако се храните само докато змията обикаля наоколо. Дразнителното хранене е отличен метод за пресъздаване на движенията на дивото животно. С чифт дълги клещи можете да хванете хранителния продукт и да го движите наоколо, симулирайки движенията на животното в дивата природа. Ако змията прояви интерес, преместете я по-далече и около заграждението, примамвайки змията да преследва и лови храната. Щом змията удари; разклатете храната доста силно, за да симулирате ситуация на борба. В този момент змията трябва да се увие около храната и да упражнява много енергия, за да задуши плячката. Този метод е най-близкият, до който можете да видите естествените методи на хранене на змиите и може да бъде доста вълнуващ за гледане.

Боравенето със змията ви редовно е подобна ситуация като извеждането на кучето ви на разходка. Това е начин да извадите змията от обичайната й среда, за да осигурите упражнения и набор от необичайни миризми. Много диви уловени змии или змии, които не са свикнали да бъдат боравени, трябва да имат ограничения за времето, прекарано в боравене. Последното нещо, което искате да направите, е да стресирате змията чрез прекомерно боравене. Индивидите, отглеждани в плен, които се третират редовно, обаче ще се насладят на човешкото общуване и възможността да се движат по различни повърхности. В топъл ден изведете змията си навън в градината и я оставете да се разхожда по тревата. Бъдете много внимателни и не откъсвайте очи от змията, последното нещо, което искате, е тя бързо да се зарови в земята или още по-лошо да бъде грабната от преминаваща хищна птица. Възможността да се справите с вашата змия не само ще позволи упражнения и ароматна стимулация, но и ще позволи по-лесна поддръжка и ветеринарни грижи, ако е необходимо.

Едва ли е признато, че змиите се нуждаят от умствена стимулация, за да останат във форма и здрави в плен. Тази статия, заедно с вашите собствени идеи, трябва да попречи на вашата змия да затлъстее и да има поведенчески проблеми.

Ще се радваме да чуем, ако опитате някой от нашите методи или имате свои собствени методи, които бихте искали да споделите с нас. Моля, посетете нашия уебсайт и ни уведомете как се справяте вие ​​и вашата змия!

#Обогатете #живота #си #със #змии

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button