Cat

Избор на котешко дърво, детска площадка или котешки апартамент – кое е най-доброто за вас?

Избор на котешко дърво, детска площадка или котешки апартамент – кое е най-доброто за вас?

Купуването на котешки мебели може да бъде объркващо и може би изтощително преживяване. Нищо не е по-разочароващо от това да поставите красиво котешко дърво, само за да накарате вашите котки напълно да го игнорират! Притежавал съм котки през целия си живот и в тази статия ще се опитам да споделя част от моя опит и прозрение с вас, за да ви помогна да вземете решението си малко по-лесно.

Има редица фактори, които трябва да имате предвид при избора на котешко дърво, апартамент, кула, детска площадка или фитнес зала. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, без определен ред:

  • Навиците и предпочитанията на вашата котка
  • Изисквания за разположение и пространство
  • Материали и конструкция
  • Разширяемост
  • Цена

Какво иска вашата котка?

Като общо правило повечето котки споделят определени черти и навици като любопитство, желание да се скрият в тъмно, затворено пространство и любов към височините – но както всеки собственик на котка знае, всяко коте е различно!

Първото нещо, което бих препоръчал, е да прекарате няколко дни, като обръщате голямо внимание на навиците на вашата котка. Къде обикновено спи, излиза или играе? С какви неща си играе? Когато я вземете, тя иска ли да се качи на раменете ви? На какви места винаги се борите, за да го предпазите от? Отговорите на тези въпроси трябва да ви помогнат да решите кои характеристики ще оцени най-много вашата котка.

Характеристики и котенца, които ги обичат:

Кити Кондо: Котка, която е склонна да избере тъмен, тих ъгъл за спане, вероятно ще иска модел с котенце. Същото може да се каже и за котките, които обичат да изследват пазарски чанти, кутии, шкафове и други тъмни, тайни места. Ако вашето домакинство е едно от тези заети или забързани с деца, които си играят и много хора идват и си отиват, котето може просто да хареса спокойствието и тишината, които носи затворен котешки апартамент.

Височина: Някои котки просто трябва да бъдат високо. Някои котенца просто обичат да могат да виждат всичко, а други се чувстват по-сигурни извън обсега на семейното куче или малки деца. Ако котката ви винаги се опитва да се катери на раменете ви, когато я вземете, или обича да скача върху плотове, може да помислите за най-високото котешко дърво, котешка фитнес зала или детска площадка, която можете. Кулата от пода до тавана може да бъде добро решение и те се предлагат в различни конфигурации – някои са много прости и заемат много малко подово пространство, други могат да бъдат доста сложни. Има и много свободно стоящи модели с височина над 6 фута, които ще задоволят нуждата на вашата котка да гледа отгоре на нас, бедните хора!

Сигурно място за спане: Нашата котка Луси винаги спи облегната на нещо (мен, възглавница на стол или повдигната устна на любимата й котешка кацалка) – тя се нуждае от сигурността да усеща нещо до гърба си, за да може наистина да се отпусне. Ако вашата котка е като Луси, ще искате да сте сигурни, че избраното от вас котешко дърво или детска площадка има място за спане, където тя ще се чувства сигурна. Може да искате табла за сън с повдигнати страни, извит рафт във формата на полумесец или хамак за коте.

Не толкова сигурно място за спане: Другата ни котка, Джордж, просто се просва навсякъде – ако вашата котка е като него, той ще се радва на отворен рафт, на който да дремне.

Наблюдателен пост: Почти всяка котка обича да следи нещата – това е просто инстинкт за оцеляване. Уверете се, че избраният от вас модел има място, където вашата котка ще иска да прекарва много часове от деня, независимо дали е плосък рафт, котешки хамак, извит рафт или табла. В допълнение към стила на наблюдателния пост, помислете за височината от пода и лесния достъп – особено ако котката ви е възрастна или не се придвижва толкова добре, колкото преди.

Коте Хамаци: Открихме, че повечето котки обичат хамака, въпреки че плахите котки може да се нуждаят от известно успокоение в началото поради допълнителното „подаване“, което изпитват в началото, когато стъпят върху него. След като свикнат с него, това може да се превърне в любимо „разходка“ (съжалявам – не можах да устоя!). Ако котката ви не е сигурна за хамака в началото, поставете го близо до пода за допълнително спокойствие. Когато котката ви свикне, можете да я преместите по-високо, ако желаете.

Възпроизвеждане на тръби: Игривите котки харесват тръби или тунели, защото могат да се втурват направо през тях или да дебнат и да се нахвърлят върху нищо неподозиращите минувачи – животни или хора!

Поставяне

Дори котешките мебели, които избирате, да съдържат всички неща, които вашата котка обича, ако ги поставите на грешното място, тя може напълно да ги игнорира. Помислете къде вашата котка прекарва времето си сега – дали тя е „котка за хора“, която иска да бъде в същата стая като останалата част от семейството? Дали е по-скоро самотник, който търси тихи места в неизползвани части на къщата? Обича ли да гледа през прозореца? (проверете за отпечатъци от носа върху стъклото!)

Преди години имахме невероятна котешка кула от пода до тавана с множество рафтове, котешки апартамент – работата! Единственият проблем беше, че единственото място в къщата, където имахме място за него, беше стая, която почти не се използваше. Тъй като нашите котки обичат да са с нас, те никога не са използвали дървото и в крайна сметка го дарихме на местното хуманно общество. Сега имаме по-малко котешко дърво, което държим в семейната стая, където прекарваме голяма част от времето си, и котките го използват всеки ден.

Ако можете да поставите дървото до прозорец, има много по-голяма вероятност вашите котки да го използват. Прозорецът, който се отваря, е най-добрият, особено за домашни котенца. Миризмите и звуците отвън ще ги забавляват и ангажират със света около тях.

Пространство

Тук започвате да мислите за нуждите си. Колко място сте готови и можете да отделите за котешки мебели, независимо дали става дума за детска площадка, котешка фитнес зала или котешко дърво? Не забравяйте да разгледате всички размери – размер на основната плоча, общи размери и височина – и действително измерете пространството, което имате предвид, за да сте сигурни, че ще се побере. Много модели са с модулен дизайн, така че не е нужно да го сглобявате точно както е на снимката. Това може да ви даде малко гъвкавост, ако пространството е проблем. Потърсете израза „модулен дизайн“ – не всички котешки дървета имат тази функция!

Материали и конструкция

Едно от основните съображения тук трябва да бъде колко стабилни и здрави са котешките мебели. Котките няма да използват колебливо или нестабилно дърво. Потърсете широки основи и тежки дизайни на дъното, които ще го предпазят от преобръщане, когато котката ви скочи върху него.

дърво: Някои производители на котешки мебели използват шперплат, други използват плочи от дървесни частици – и всички те ще се закълнат, че дървото, което използват, е най-доброто! Истината е, че всеки има предимства и недостатъци.

Шперплатът е доста здрав, защото е направен от тънки слоеве дърво и всеки слой има зърно, движещо се в различна посока от слоя отгоре и отдолу. Тъй като видимите повърхности са покрити, производителят може да използва по-нисък клас шперплат, който ще има видими възли и може да е малко груб на допир. Така че може да имате грубо открито дърво от вътрешната страна на покрива на апартамент или от долната страна на основната плоча – всъщност не е проблем за повечето хора, но е добре да знаете предварително.

Плочата от дървесни частици е направена от малки дървени стърготини, свързани заедно с вид лепило. Той е по-тежък от шперплат, така че добавя стабилност към котешко дърво, а повърхността е много по-гладка от шперплата. По-вероятно е да се счупи, отколкото шперплатът – понякога ъглите ще се отчупят – но при нормална употреба това не би трябвало да е проблем.

Покрития: Килим или изкуствена кожа? Дебатът бушува! Едно нещо, с което всички са съгласни, е, че каквото и покритие да изберете, уверете се, че не е затворен килим или друго покритие, което може да се закачи. Сигурен съм, че сте виждали котка да се протяга и да се закача с нокът в покривало за легло или възглавница на дивана – в спокойна обстановка котката обикновено успява да се измъкне, въпреки че може да остави щипка в тъканта! Представете си, че вашата котка се движи с максимална скорост нагоре-надолу по детската си площадка – ако детската площадка е покрита с килим без косми (като бербер) и тя хване нокът, това може да причини сериозно нараняване.

Килимът е мек и привлекателен, но тъй като една от целите на котешките мебели е да дадат на вашите котенца място да точат ноктите си, някои хора смятат, че котешките мебели с мокет просто насърчават или дори обучават котката ви да точи ноктите си върху килима на вашия под . Лично аз никога не съм имал такъв проблем, но знам, че някои хора имат. Ако все пак изберете килим, уверете се, че е килим с нарязани косми, за да предотвратите евентуално нараняване от закачен нокът. Килимът е закрепен със скоби, които имат потенциала да стърчат и да надраскат пръстите или лапите, но добре изработените котешки мебели обикновено нямат този проблем.

Фалшивата козина не е толкова мека като килима, но стига да е закрепена с нетоксично лепило, няма възможност за нараняване от погрешна скоба. Някои производители обаче закрепват изкуствената кожа с телбод и е много по-трудно да заровите скоба във изкуствена кожа, отколкото в килим – ако изберете изкуствена кожа, уверете се, че е залепена, а не закрепена с телбод. Подобно на дебата за килим срещу фалшива кожа, дебатът за скоби срещу нетоксично лепило е разгорещен. Аз съм на мнение, че стига лепилото да е нетоксично и скобите да са поставени правилно, лепилото е най-добро за изкуствена кожа, а скобите са най-добри за килим. Въпрос на лично предпочитание е дали ще изберете килим или кожа. Едно хубаво нещо при изкуствената кожа е, че може да се пере – често пъти моделите с хамаци са покрити с изкуствена кожа – проверете дали калъфките на хамаците се свалят с цип, за да можете да ги хвърлите в пералнята.

Въже от сезал: Повечето експерти са съгласни, че сизаловото въже осигурява идеална повърхност за вашата котка, за да наточи ноктите си. Той е издръжлив, но въпреки това не „хваща“ ноктите по начина, по който може нерязаният килим. Повечето котки обичат да го усещат под лапите си и инстинктивно ще започнат да драскат, когато го усетят под краката си. Всички наши котешки мебели имат въже от сезал, някои на всички стълбове, някои в комбинация с килим.

Извити характеристики: Всяка извита повърхност на котешко дърво е направена от дебели картонени тръби – те се използват в строителството като форми за правене на кръгли бетонни стълбове, наред с други неща. Те са доста здрави и трябва да издържат дълго време, но имайте предвид, че са картонени и ще бъдат най-слабата част от вашето коте фитнес – особено ако някога се намокрят. Потърсете дизайни, които предлагат допълнителна опора за извита функция – две точки на закрепване са по-добри от една!

Разширяемост и гъвкавост

Ако сте нещо като мен, вие се отегчавате от вашата среда и трябва да пренаредите мебелите от време на време. Котките също се отегчават и толкова много от моделите, които предлагаме, са с модулен дизайн, който ви позволява да ги сглобявате по повече от един начин и да добавяте или разменяте функции по-късно. Ако това е важно за вас, не забравяйте да потърсите израза „модулен дизайн“ – не всички модели имат тази функция!

Цена и други човешки проблеми

Котешките мебели може да изглеждат скъпи, но те наистина са инвестиция в здравето и щастието на вашата котка. Котка, която има къде да изразходва енергия и да подремне безопасно, е по-малко вероятно да развие разрушителни навици като драскане на мебелите ви или облекчаване извън кутията за отпадъци. Стайните котки се нуждаят особено от допълнителна стимулация, за да не скучаят.

Разбира се, вие сте този, който трябва да реши колко да похарчи за вашите котки, но при мебелите за котки наистина получавате това, за което плащате. Ако бюджетът ви е малък, по-добре е да вземете по-малък модел, отколкото голям евтин модел. Евтините котешки мебели вероятно страдат от лошо качество на материалите и изработката, което ще съкрати живота им. Освен това вероятно ще бъде нестабилен и следователно по-малко привлекателен за вашите котки, така че може изобщо да не го използват. Може да имате късмет, но според моя опит евтините котешки мебели са загуба на пари.

Естетически погледнато, вашата котка не може да се интересува по-малко как изглежда котешкото дърво, котките са много по-загрижени за функцията, така че задоволете се в отдела за естетика! А що се отнася до цвета, очите на котките са оптимизирани за лов при слаба светлина – те всъщност не виждат цвят. Така че изберете цвят, който ви подхожда, такъв, който пасва на декора ви, или неутрален цвят, който ще се слее дори ако промените схемата си за декориране. Някои собственици на котки избират цветове, които да съответстват на козината на котката им, така че котешката коса да не личи толкова много, други харесват много различен цвят, който да ги вдъхнови да държат котешкото дърво почиствано с прахосмукачка – цветът е чисто лично решение и няма да повлияе на удоволствието на вашата котка по един или друг начин!

Надявам се, че успях да ви помогна да подредите някои от лабиринта от решения, които трябва да се вземат при избора на правилното котешко дърво за вашето коте и за вас. Надяваме се, че не съм добавил само към объркването!

#Избор #на #котешко #дърво #детска #площадка #или #котешки #апартамент #кое #найдоброто #за #вас

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button